Mikrolyx är det nya svarta

Medan konsumtionshetsen eskalerar och världen drunknar i billiga föremål väljer Atelier Torbjörn Tilander att gå i motsatt riktning. Tina Tillander kräver en exklusiv mikrolyx med dyrbara ädelstenar, ovanliga pärlor och ett felfritt hantverk. Och kanske det viktigaste av allt: en möjlighet till återanvändning.

Tina Tillander är en juvelerare som leder det anrika familjeföretaget Atelier Torbjörn Tillander på Glogatan i Helsingfors. I detta lilla företag har man ofta valt att simma mot strömmen.  

När andra flyttade sina produktioner till billiga fjärranländer lät Tina Tillander bygga en ateljé, till sina briljanta guldsmeders förfogande, på en av Helsingfors mest exklusiva adresser.

När andra började spara på råvaror blev Tina Tillander alltmer nogrann med att det på verkstaden endast skulle bearbetas det mest utsökta. 

När andra införde näthandel expanderade Tina Tillander sina lokaler på Glogatan. Där träffar och betjänar hon sina kunder så gott som dagligen.

Allt detta är i dag en få förunnad lyx, men Tina väljer att kalla det kvalitet.

Mikrolyx och Slow fashion – varför?

Just nu pratas det på världen om ”mikrolyx” och ”slow fashion”, men kärt barn har många namn. Den minimalistiska livsstilen och support your local tänket kanske redan är bekant för dig? Det vårdslösa konsumerandet i sin tur är en megatrend som knappast går att blunda för. För några år sedan var vi i Finland inte ens bekanta med Black Friday, men nu, under hösten 2018 räcker det inte längre med en dag. På många håll har det istället skyltats med Black Week. Hur långt kan konceptet växa? Kanske sanningen ändå är att många av oss redan lever i en form av Black Year där konsumtionen tagit över alla årets dagar.

Men man vill väl ändå unna sig något litet ibland? Absolut! Och där kommer Atelier Torbjörn Tillander in. Genom att konsumera på ett hållbart sätt kan du både äta kakan och ha den kvar.

- Jag följer världens modetrender aktivt och älskar allting som är vackert, berättar Tina Tillander och fortsätter:

- Under den senaste tiden har dock många i min närhet börjat utmana sig själv till att njuta av kläder, stil och mode på ett mer hållbart sätt. Att vara elegant, smakfull och chic handlar ändå i slutändan om kvalitet, inte kvantitet.

Det antika kretsloppet

När du köper dig själv ett smycke som du varit tvungen att spara för ett tag, kan du vara säker på att det kommer vara ett viktigt föremål för dig. När ditt barnbarn sedan ärver samma smycke år 2080 är det ett unikt hantverk från 60 år tillbaka i tiden.

- Många samlar på min pappas, Torbjörn Tillanders, tillverkade smycket redan nu, ler Tina Tillander och fortsätter:

- Även om diamanter är eviga behöver smyckesdesignen verkligen inte vara det.

Äkta antika smycken tillför något alldeles speciellt, men ibland finns en tendens att de blir kvarliggande i botten på byrålådan. Ifall detta händer och smycket är tillverkat av högkvalitativa råvaror kan råvarorna användas för att tillverka ett alldeles nytt smycke som tilltalar just dig, just idag.

- Nydesign och omplanering av gamla smycken är en stor del av vad Atelier Torbjörn Tillander gör, berättar Tina och avslutar:

- Min tilltro finns i att ädelmetallers och –stenars återvinning kommer öka allt mer, det enda som krävs är att fler ska börja kräva ett mer hållbart tänk beträffande vår planet. Och hur svårt kan det egentligen vara?